Göz Sağlığı ve Hastalıkları

KERATOKONUS VE KERATOKONU’TA TEDAVİ SEÇENEKLERİ

KERATOKONUS VE KERATOKONU’TA TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Keratokonus kornea dokusu’ nun (gözün ön bölümündeki mercek) incelmesi ve deformasyonuyla  görmenin bozulduğu  miyop ve astigmatın ortaya çıktığı bir hastalıktır. Çocukluk genç erişkinlik döneminde görmede bulanıklık şeklinde başlar. Allerjik hastalıklar da ve ailesinde keratokonus  hastalığı hikayesi olanlarda daha sık rastlanmaktadır. İlerleyicidir, giderek görmeyi daha fazla  bozması, kornea dokusuna zarar vermesi nedeniyle en önemli kornea hastalıklarındandır. Hastalık çok ilerlediği zaman kornea transplantasyonu (nakli) zorunlu hale gelir.

KERATOKONUS TEDAVİSİ

Tedavide  ilerleyici olan hastalığın durudurulması ve görsel rehabilitasyon (görmenin düzeltilmesi) olarak iki adımlı düşünülmelidirHastalığın durdurulması kornea çapraz bağlama (kroslink) yöntemiyle yapılır.  Bazen hastalar tarafından lazer uygulaması olarak adlandırılsa da  lazer değil UV dalga boyunda ışıkla yapılmaktadır.  Hastalığı durdurmada % 90’ın üzerinde başarılıdır. Hastaların yaklaşık % 40 ın da hafif görme artışı olabilir.  İki ayrı yöntemle uygulanmaktadır.

Görsel rehabilitasyon için düzeltilmiş görme miktarı hastalığın, ne derecede ilerlemiş olduğu, hastanın çalışma şartları,işi dikkate alınarak gözlük kontakt lens, topoğrafiye bağlı lazer, kornea içi halka (ring) gibi seçeneklerden hangisinin uygun olduğu değerlendirilir.

Yorum Yap